
Additional FAQ 2 

 
 
Q. 1: (A) From a buyers perspective, what is an acceptable evidence of 

sanction under RERA? (a) IOD, or (b) Commencement certificate (CC) 

upto plinth or, (c) CC endorsed for the floor on which buyer wants to book 

the apartment ? 

Ans: In any MahaRERA registered Real Estate Project, for registration of 

the apartment to be purchased, IOD/Building Plan Approval of the building 

where the apartment is located, is necessary. This is referred to as 

Annexure D in the Model Form of Agreement for Sale 

 
 
(B) Will sale of TDR amounts, form part of sales realization, and thus 

required to be deposited in the separate account for utilization towards 

construction cost of the project? 

Ans: Separate account is meant for amounts collected from allottees only. 

 
 
(C) If a phase is considered up to certain floors as envisaged in the rules, 

then how & when will conveyance happen? Assuming the next phase 

approvals for upper floors are not secured in a timely manner, what will be 

the remedy envisaged for effecting conveyance? 

Ans: Conveyance of the structure (floors) contained in the phase is 

possible. 

Q. 2: (1) What if it's SRA Project, where the allottees complain regarding 

the demands put forward by them, not fulfilled by promoter? Can promoter 

complain about customers asking for extra area? 

Ans: Complaints to MahaRERA have to be against registered projects,  

with respect to violations/contraventions of provisions of Act, Rules or 

Regulations. 

(2) Can change in layout plan be made when DCR 2034 comes in effect 

after getting prior approval of previous plan? 

Ans:  Such changes would require 2/3rd consent of allottees. 



Q. 3: (1) 10% booking amount will have to be paid after registration of 

project with RERA? 

Ans: There is no such provision. 

(2) Can RERA upload allottee persons' details on website like name, 

telephone number? 

Ans: There is no such provision. 

Q. 4: How to know the FSI allotted on the registered project? 

Ans: It can be seen in the details of the registered project on MahaRERA 

website. 

Q. 5: Our builder (1) Selected about 4 yrs. back is adopting delaying tactics 

by not submitting final BMC approved drawings for Managing Committee 

approval etc. so that they can be submitted to BMC for approval. (2) 

Developer is disregarding terms of D.A. and supplemental D.A. is just 

dragging the project period. (3) He wants possession of society building 

without completing contractual obligation. Will 'RERA' help us in any 

manner? 

Ans: Complaints to MahaRERA have to be against registered projects, 

with respect to violations/contraventions of provisions of Act, Rules or 

Regulations. 

Q. 6: How "Existing Member’s" interest is protected in re-development 

project? 

Ans: Existing members are members of the society which is a co-promoter 

in the redevelopment project. Complaints to MahaRERA can be filed 

against such registered projects, with respect to violations/contraventions 

of provisions of Act, Rules or Regulations. 

Q. 7: Newspaper REPORTS say No Development Permission (New 

Construction) as BMC is not clearing garbage/debris, shortage of water 

supply (i.e. infrastructure & environment requirement) No FSI also will be 

given to redevelopment project. Will the promoters be held responsible for 

such delays in ongoing projects? If policy changes by govt. or by High 

Court verdict, the project will be delayed. Who will be responsible? 



Ans: Affected promoters may bring such issues up before MahaRERA. 

MahaRERA will take action in accordance with the Act and Rules, in 

consultation with concerned stakeholders. 

Q. 8: (1) If project is mortgaged by developer but it is not disclosed on 

website what is the solution? 

Ans: Complaint can be filed by interested person for incorrect disclosure 

and violation of section 4 of the Act. 

Q.9: Our builder has abandoned the project (redevelopment project). Will 

this project come under MAHARERA? 

Ans: Every on-going project has to be registered with MahaRERA before 

30th July 2017. If the said redevelopment project does not have 

layout/building plan approval and if no booking of sale flats have taken 

place, the project will not be called an ongoing project. 

Q.10: (1) In ongoing project the agreement with purchaser after 1st May 

2017 is to be prepared as per MOFA OR RERA OR BOTH? (2) If the buyer 

has already paid stamp duty before 1.5.2017 and executed agreement then 

under which Act is the agreement with buyer? 

Ans: Agreement entered prior to 1st May 2017 will be as per MoFA. All 

agreements post 1st May, 2017 have to be in accordance with the model 

form of agreement of MahaRERA. 

Q.11: If O.C. / B.C.C. are issued in May/June/July, does project have to be 

registered? 

Ans: On-going projects have time till 30th July to register. If before doing 

registration, the project has got OC/BCC, the project has been completed 

as per section 5(3) of the Act. Hence, it does not require registration. 

Q.12: (1) If a promoter has declared FSI, common amenities etc. in the 

MOFA Agreement, can he reduce the same while registration of the project 

& if he reduces, what is the remedy to the consumer? 

Ans: Violations in the terms of the MoFA agreement have to be taken up 

with the competent authority under MoFA. Complaints to MahaRERA have 

to be against registered projects, with respect to violations/contraventions 

of provisions of RERA Act, Rules or Regulations 



Q.13: In the case of joint development, where owner is there, is he liable to 

the development and would the owner include government authorities also 

i.e. land owning authorities. 

Ans: Yes, they are co-promoters. 

Q.14: Pl. enlighten on the buildings which are occupied fully for last several 

years but no O.C./BCC till date. Are such buildings required to be 

registered under RERA? 

Ans: An on-going project is one where construction is still not complete, 

OC is yet to be obtained and building has not been occupied by allottees. 

Such on-going projects have to be registered with MahaRERA. 

Buildings without OC/BCC but occupied by allottees have to approach 

Competent Authority under MoFA for deemed conveyance and thereafter 

approach planning Authority for OC. 

Q.15: As per our agreement completion date is June 2015. While 

registering with MahaRERA, promoter gives, say Jan. 2020 completion 

date. MahaRERA will enforce which date June 2015 or Jan. 2020? What 

happens to delay since June 2015 which is the completion date as per 

agreement.  How can buyer get compensation w.e.f. June, 2015? 

Ans: Section 18 of the Act will apply. 

Q.16: (1) In JOA project wherein land owners share of revenue is say 40% 

& developers as 60%, the 70:30 maintainable will also be applicable for 

land owners share? (2) What if the developer has already obtained a 

takeout funding? (3) Cost of land includes premium & TDR payable which 

may be misutilized by Developer. 

Ans: Such land owners are Co-promoters. Their liabilities and 

responsibilities have been detailed in MahaRERA order available on the 

MahaRERA website. 

Q.17: Is Title Insurance applicable? 

Ans: Yes, in accordance with section 16 of the Act but only after  

notification by State Government. 



Q.18: (1) If promoter doesn't register on the MahaRERA website how can 

we complaint against him? (2) By when can we expect the result after 

complaint against him? 

Ans: Complaint against non-registration can be filed online at 

https://maharera.mahaonline.gov.in/Site/1099/Inform-Non-Registration 

Q.19: Navi Mumbai right now has NAINA as approving authority, does this 

come under MahaRERA? 

Ans: Yes, they are Planning Authority under MR&TP Act. 

Q.20: I have booked the flat in completed project with O.C. in the month of 

April 17 with 20% payment. Stamp duty is also paid in April 17. However 

registration of agreement of sale is not done in light of MahaRERA. Kindly 

guide for the consumer. 

Ans: Provisions (including model form of agreement) of MahaRERA apply 

after 1st  May 2017. 

Q.21: Whether one building's part can be registered in phase 

development?  In such phase manner when society can be formed? 

Ans: Phase is defined in the Rules. Society has to be formed once 51% of 

allottees have booked their apartment in the phase. 

Q.22: Builder has not registered with RERA so far, can he sell his flats, 

collect the money and can register the sale deed as per format of MOFA 

not as per RERA. 

Ans: Provisions (including model form of agreement) of MahaRERA apply 

after 1st May 2017. 

Q.23: How MahaRERA is helpful in resolving redevelopment related 

problems for ongoing projects that have taken off before the inception of 

MahaRERA? 

Ans: All on-going projects, except the ones exempted under section 3 of 

the Act, have to be registered with MahaRERA before 30th July, 2017. 

Complaints to MahaRERA, against registered projects, can be filed with 

respect to violations/contraventions of provisions of Act, Rules or 

Regulations. 

https://maharera.mahaonline.gov.in/Site/1099/Inform-Non-Registration


Q.24: Can information uploaded by a promoter during registration be 

amended / edited by the promoter under the pretext of updating it? 

Ans: No. Fields which depict the progress of the project can only be 

updated. 

Q. 25. Pending projects: What if a promoter gives unreasonably extended 

time frame for handing over possession with OC? Who decides which 

project should take how much time frame for possession? Are there going 

to be any norm from RERA or it is left in the sole discretion of promoter? 

Ans: The promoter shall disclose the original time period disclosed to the 

allottees, for completion of the project at the time of sale including the delay 

and the time period within which he undertakes to complete the pending 

project, which shall be commensurate with the extent of development 

already completed. 

Q.26: (1) Whether any particular flat under any RERA regd. project is sold 

or not, will there be any information on website about the registration no. of 

the flats already sold to avoid multiple fraudulent sale of one flat to multiple 

persons? 

Ans: There is no such provision. Any fraudulent action of the promoter is 

punishable under the Act. 

Q. 27. Conveyance : If two or more buildings form independent housing 

societies, how the conveyance of a single plot will be possible without 

subdivision of plot ? 

Ans: Please see rule 9 of Maharashtra Real Estate (Regulation and 

Development)(Registration of real estate projects, Registration of real 

estate agents, rates of interest and disclosures on website) Rules, 2017. 

Q.28: A flat booked in a project. If construction not yet started or only 

beginning done, and 1% initial amount and stamp duty, registration fees 

taken and booked the flat. The project is expected to be completed in  

2022. The builder may take project loan showing all flats are sold, booked 

and registered. The flat owner may take housing loan. But if, project not 

completed or abandoned after 50% how flat owner can get protection from 

builders banks demand of recovery and what will be position of housing 

loan liability ? 



Ans: MahaRERA will take action in accordance with section 7 and 8 of the 

Act. 

Q.29: I have signed a Development Agreement (D.A./P.A.) with a builder  

as land owner. I have no involvement/role in the project. How can I be 

responsible for any project issues under RERA? 

Ans: Such land owners are Co-promoters. Their liabilities and 

responsibilities have been detailed in MahaRERA order available on the 

MahaRERA website. 

Q.30. What if the builder does not register with RERA & no one complains? 

Ans: MahaRERA can initiate suo-moto action. 

Q.31 : Open parking can't be sold as per RERA. How will they be allotted  

to the customer ? 

Ans: The legal entity of the allottees ( society/association etc.) will allot. 

Q.32. If a promoter has sold entire stock and there is no receivable from  

any customer, in that case if there is no completion certificate then does the 

promoter have to register his project with MahaRERA ? 

Ans: No, if the building work is complete and building is occupied. 

Q.33: Agriculture land more than 4000 sq.mtrs. to each purchaser with 

road, water and clubhouse facility. Is RERA applicable? Does such project 

need registration? 

Ans: MahaRERA registration is required for projects which need approval 

from Planning Authority under MR&TP Act. 

Q.34: Builder is asking me to register flat under MOFA act after 1st May. 

What   should I do? 

Ans: Allottee should insist on signing agreement as per RERA Act. 

Q.35: I am a land owner and have a JV with a developer. As per RERA, 

land owner is co-promoter and is equally liable. I have an area sharing and 

would be getting my share of flats to sell. I read that when I sell my share of 

flats, the proceeds of sale needs to be deposited in an escrow account. 

How and under what conditions, I would be able to withdraw the money 

from escrow account? 



Ans: The liabilities and responsibilities of co-promoters have been detailed 

in MahaRERA order available on the MahaRERA website. 

Q36. Is MahaRERA applicable to SRA schemes under DCR 33(10)? 

Ans: Yes 

Q37. Are existing residents of a redevelopment scheme covered under 

MahaRERA provisions? 

Ans: Yes, they are covered in the definition of allottees in the Act. 

Q38. Our society land is less than 500 sq.m. but there are 16 apartments in 

the redevelopment project. Does MahaRERA apply? 

Ans: No, As land is less than 500 sq.m. 

Q39. Should a society while selecting developer for redevelopment see if 

the developer is registered with MahaRERA? 

Ans: Projects are registered with MahaRERA, developers are not 

registered. 

….. 


